ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Γκρέιπφρουτ (Citrus paradise) κατά των καρδιακών ασθενειών


ΈΝΑΣ ΠΙΚΡΌΣ ΣΎΜΜΑΧΟΣ ΥΓΕΊΑΣ

Η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού από γκρέιπφρουτ κάθε μέρα διατηρεί την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και προστατεύει έναντι της εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, υποστηρίζει μια νέα έρευνα. Μόλις 300 ml χυμού από γκρέιπφρουτ την ημέρα είναι αρκετά για τη βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος.
Γάλλοι επιστήμονες αναφέρουν, ότι οι φλαβανόνες (flavanones), ουσίες που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή, είναι ευεργετικές για την υγεία του οργανισμού. Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
Σε αυτή υποστηρίζουν, ότι η τακτική κατανάλωση χυμού από γκρέιπφρουτ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καρδιακών νόσων. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική δράση για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, σημειώνει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Όμως δεν είχαν γίνει πολλές έρευνες γύρω από εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ και το ρόλο τους στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιακής λειτουργίας. Στην έρευνα του ινστιτούτου αγροτικής έρευνας στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας συμμετείχαν 48 υγιείς γυναίκες, ηλικίας από 50 έως 65 ετών –μία από τις υψηλότερες ομάδες κινδύνου για την εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
Οι μισές από αυτές κατανάλωναν καθημερινά 340ml χυμό από γκρέιπφρουτ, ενώ οι υπόλοιπες ένα παρόμοιο (στην εμφάνιση) χυμό, χωρίς όμως φλαβανόνες. Μετά από μερικούς μήνες, οι δύο ομάδες άλλαξαν «στρατόπεδα».
Τα αποτελέσματα της εξάμηνης έρευνας έδειξαν, ότι μετά την τακτική κατανάλωση χυμού με φλαβανόνες, διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων των γυναικών. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ελάχιστη ή καθόλου βελτίωση όταν κατανάλωναν χυμό, που δεν περιείχε φλαβανόνες. «Η τακτική κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ από μεσήλικες, υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, είναι ευεργετική για την αρτηριακή ακαμψία. Αυτή η επίδραση μπορεί να σχετίζεται με τις φλαβανόνες που υπάρχουν στα γκρέιπφρουτ» αναφέρουν οι επιστήμονες στα ευρήματά τους.


http://www.newsbeast.gr/health/arthro/1931300/gkreipfrout-kata-ton-kardiakon-asthenion







Η ΛΑΤΙΝΙΚΉ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΣΊΑ ΤΟΥ ΒΟΤΆΝΟΥ ΕΊΝΑΙ CITRUS PARADISE (ΚΊΤΡΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΊΣΙΟ) ΚΑΙ ΑΝΉΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΥΤΙΔΏΝ.
ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΟΎΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΊΕΣ ΦΡΆΠΑ, ΓΚΡΈΙΠΦΡΟΥΤ, ΒΟΤΡΥΌΚΑΡΠΟΣ.
ΣΤΗ ΧΏΡΑ ΜΑΣ ΈΧΕΙ ΑΡΧΊΣΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΜΈΝΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΕΊΚΟΣΙ ΠΕΡΊΠΟΥ ΧΡΌΝΙΑ.
ΕΊΝΑΙ ΔΈΝΤΡΟ ΕΎΡΩΣΤΟ, ΜΕ ΠΥΚΝΌ ΦΎΛΛΩΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΊΤΑΙ ΑΠΌ ΜΕΓΆΛΑ ΣΚΟΥΡΟΠΡΆΣΙΝΑ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΆ ΦΎΛΛΑ ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΆ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΠΛΑΤΎ ΠΤΕΡΥΓΩΤΌ ΜΊΣΧΟ. ΣΤΟΥΣ ΆΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΦΎΛΛΩΝ ΦΎΟΝΤΑΙ ΜΕΓΆΛΑ ΆΣΠΡΑ ΆΝΘΗ, ΚΑΤΆ ΤΗ ΠΕΡΊΟΔΟ ΑΝΘΟΦΟΡΊΑΣ ΤΟΥ ΔΈΝΤΡΟΥ. ΤΑ ΠΈΤΑΛΑ ΤΩΝ ΑΝΘΏΝ ΜΟΙΆΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΆΣ ΑΛΛΆ ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΑ. ΟΙ ΚΑΡΠΟΊ ΤΟΥ ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΆΛΟΙ, ΣΦΑΙΡΙΚΟΊ, ΕΛΑΦΡΆ ΠΕΠΙΕΣΜΈΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΌΛΟΥΣ ΚΑΙ ΈΧΟΥΝ ΧΡΏΜΑ ΚΊΤΡΙΝΟ. ΤΟ ΜΈΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΎ ΠΟΙΚΊΛΕΙ ΑΝΆΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΊΔΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑΣ Η ΣΆΡΚΑ ΤΟΥ ΈΧΕΙ ΚΊΤΡΙΝΟ ΡΟΖ Ή ΚΌΚΚΙΝΟ ΧΡΏΜΑ ΑΝΆΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΊΑ ΕΊΝΑΙ ΜΑΛΑΚΉ ΚΑΙ ΧΥΜΏΔΗΣ ΚΑΙ Η ΓΕΎΣΗ ΤΗΣ ΕΊΝΑΙ ΓΛΥΚΌΞΙΝΗ. Η ΦΛΟΎΔΑ ΕΊΝΑΙ ΛΕΊΑ ΚΑΙ Η ΓΕΎΣΗ ΤΗΣ ΕΊΝΑΙ ΈΝΤΟΝΑ ΠΙΚΡΉ.
ΤΟ ΎΨΟΣ ΤΟΥ ΔΈΝΤΡΟΥ ΦΤΆΝΕΙ ΤΑ 5 ΜΈΤΡΑ.

Ιστορικά στοιχεία:
Δεν είναι ένα εσπεριδοειδές που υπήρχε από παλιά στην Ευρώπη. Η καταγωγή του είναι από τα νησιά Μπαρμπάντος όπου ανακαλύφθηκε μόλις τον 17ο αιώνα. Κατά μία άποψη συγκαταλέγεται στις ποικιλίες Shaddock ή Pomelo tree που φύονται στη Ν. Ασία. Το 1825 μεταφέρθηκε στην Αμερική και στη συνέχεια έφτασε στην Ευρώπη.
Συστατικά-χαρακτήρας:
Το Γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε φυτοχημικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, β-καροτένιο και λυκοπένιο. Περιέχει πηκτίνη, μία ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στις θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου. Περιέχει ακόμη φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά όπως ναρινγενίνη, ξανθίνη και λουτείνη. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμινών Β, όπως φυλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, θειαμίνη. Περιέχει ακόμη ανόργανα συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, φωσφόρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.




Άνθιση – χρησιμοποιούμενα
μέρη – συλλογή:
Το δέντρο ανθίζει τον Μάιο και οι καρποί ωριμάζουν στα τέλη Δεκεμβρίου. Υπάρχουν βέβαια και όψιμες ποικιλίες. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα άνθη και ο καρπός του δέντρου.
Θεραπευτικές ιδιότητες
και ενδείξεις:
Παρά το γεγονός ότι η ιστορία του φυτού δεν είναι μεγάλη, σήμερα αποτελεί αντικείμενο ερευνών μια και η θεραπευτική του δράση είναι αξιοσημείωτη σύμφωνα με έρευνες που ανακοινώνονται. Μία σημαντική θεραπευτική ιδιότητα που αποδίδεται στο γκρέιπφρουτ προέρχεται από μία ινώδη ουσία, που περιέχει, την πηκτίνη. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άποψης αυτής η πηκτίνη συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση της αθηρωματώδους πλάκας και στη μείωση της χοληστερίνης.
Επίσης μεγάλη προσοχή δίνεται πλέον και στο έλαιο που προέρχεται από το εκχύλισμα των σπόρων του γκρέιπφρουτ γνωστό διεθνώς ως GSE (το ίδιο έλαιο δίνει και η ψίχα του φρούτου αυτού) το οποίο περιέχει βιοφλαβονοειδή, όπως ναρινγκίνη, εσπεριδίνη, νεοεσπεριδίνη, γλυκοσίδη της διυδροκαμφερόλης, τεταρτοταγή γλυκοσίδη, γλυκοσίδη της καμφερόλης , απιγενίνη και ρουτινοσίδη.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του GSE άρχισαν να ερευνώνται από το 1963 σχετικά με τις αντιπαρασιτικές ιδιότητες του γκρέιπφρουτ. Σήμερα το GSE χρησιμοποιείται από εναλλακτικούς κυρίως γιατρούς, ως ένα φυσικό αντιβιοτικό, αντισηπτικό, απολυμαντικό και συντηρητικό τροφίμων και καλλυντικών. Η ευρεία χρήση του βρίσκει εφαρμογή σε ανθρώπους, ζώα και φυτά με εντυπωσιακά αποτελέσματα που πιστοποιούν ερευνητικά ινστιτούτα ,όπως το ινστιτούτο Παστέρ, η FDA και η USDA. Τα ενεργά συστατικά του γκρέιπφρουτ είναι μη τοξικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Τον τομέα της γεωργίας τα βιοφλαβονοειδή που λαμβάνονται από τους σπόρους και την ψίχα του γκρέιπφρουτ μετατρέπονται σε ένα μίγμα ικανό να σκοτώνει στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο, σαλμονέλα, E. Coli, κάντιντα, έρπη, ινφλουέντζα, μύκητες, βακτήρια και πολλούς ακόμη παθογόνους μικροοργανισμούς.
Ως απολυμαντικό το GSE είναι κατά 10 έως 100 φορές δραστικότερο από την χλωρίνη και χρησιμοποιείται για απολυμάνσεις σε νοσοκομεία και κλινικές.
Έρευνες απέδειξαν ακόμη ότι το GSE είναι αποτελεσματικό αντισηπτικό του δέρματος.
Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί για τις θεραπευτικές ιδιότητες του GSE μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα ευρέως φάσματος φυσικό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό. Το βότανο παρουσιάζει αντικαρκινική δράση παρέχοντας ιδιαίτερη προστασία σε πάγκρεας και στομάχι.
Ο χυμός του γκρέιπφρουτ διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό που χρησιμοποιούμε από τα εντυπωσιακό αυτό δένδρο. Τα άνθη του γκρέιπφρουτ βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, δρουν μαλακτικά για το στομάχι και είναι καρδιοτονωτικά. Τέλος φλούδα του φρούτου βοηθά σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.
Αν όλα τα παραπάνω τα συνδυάσουμε με την ικανότητα του γκρέιπφρουτ να συμβάλει στην απώλεια του περιττού βάρους έχουμε την εικόνα ενός φρούτου που πρέπει να το εντάξουμε στις διαιτητικές μας συνήθειες, μια και όπως φαίνεται συμβάλλει πολλαπλά στη διατήρηση της υγείας μας.
Για όσους θα ήθελαν να βελτιώσουν τη γεύση του κατά την κατανάλωση, μπορούν αφού το κόψουν στη μέση να προσθέσουν ζάχαρη ή κανέλα και να δοκιμάσουν να το φάνε με ένα κουταλάκι του γλυκού. Θα το βρουν ενδιαφέρον.
Παρασκευή και δοσολογία:
Τα άνθη παρασκευάζονται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα άνθη και τα αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε πρωί και βράδυ.
Προφυλάξεις:
Δεν πρέπει να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες, ιδιαίτερα μετά τη φήμη που συνοδεύει το πολύτιμο αυτό φρούτο για τη συμβολή του στο αδυνάτισμα.
Η κατανάλωση του γκρέιπφρουτ προκαλεί καμία φορά καούρες.
Επίσης η κατανάλωση του φρούτου ή του χυμού μπορεί να αλληλεπιδράσει με την χλωμιπραμίνη (ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά) και να οδηγήσει σε πιθανώς ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Αν παίρνουμε τέτοια φάρμακα συνεννοούμεθα με τον γιατρό μας πριν καταναλώσουμε το φρούτο.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!