ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ηλιακός πύργος στο Λασίθι

Το τελευταίο γραφειοκρατικό εμπόδιο ξεπέρασε η μεγαλύτερη τεχνολογική και ενεργειακή επένδυση στη χώρα μας, καθώς την περασμένη εβδομάδα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενέκρινε την άδεια εγκατάστασης για το Πάρκο Ηλιοθερμίας στο Λασίθι της Κρήτης. Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται στον πιο αποδοτικό και σύγχρονο τρόπο παραγωγής ενέργειας, δίχως να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και άλλους αέριους ρύπους, οι οποίοι επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η νέα εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα δημιουργηθεί σε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων, στη θέση Πλαγιές Αθερινόλακκου, κοντά στην κοινότητα Αγίας Τριάδας, του δήμου Σητείας. Το Πάρκο Ηλιοθερμίας της Κρήτης αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται μέσα στους προσεχείς μήνες και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρόκειται να ξεκινήσει να προσθέτει κιλοβατώρες στο δίκτυο ηλεκτρισμού της Μεγαλονήσου μέσα στο 2015.

Η εγκατεστημένη του ενεργειακή ισχύς έχει προβλεφθεί να φτάνει τα 38 MW. Παρ’ όλα αυτά, η καινοτόμος μέθοδος που θα χρησιμοποιεί πρόκειται να μεγιστοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητές του. Η ηλιοθερμία αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να παράγει μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά. Ετσι, εκτιμάται ότι το ηλιοθερμικό πάρκο της Κρήτης μπορεί να παράγει περισσότερες από 71.152 μεγαβατώρες κάθε χρόνο, ενέργεια που καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 13.000 νοικοκυριών!

«Ουρανοξύστης»

Πέραν από τα ενεργειακά οφέλη, η ολοκλήρωση του ενεργειακού έργου θα σημάνει και τη δημιουργία της υψηλότερης κατασκευής στην Ελλάδα. Στο κέντρο του πάρκου θα δεσπόζει ένας Ηλιοθερμικός Πύργος, ύψους 140 μέτρων, ο οποίος ξεπερνά κατά 37 μέτρα τον Πύργο των Αθηνών, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες το υψηλότερο κτίριο της χώρας. Η εντυπωσιακή εγκατάσταση θα περιβάλλεται από χιλιάδες ηλιακά κάτοπτρα που θα διοχετεύουν την ηλιακή ακτινοβολία στην κορυφή του ενεργειακού «ουρανοξύστη».

«Ο ηλιοθερμικός πύργος συγκεντρώνει το σύνολο της ακτινοβολίας από τα κάτοπτρα, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις παραγωγικές δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας», δηλώνει ο καθηγητής Χημικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως στον τομέα της ηλιοθερμικής τεχνολογίας. «Εξαιτίας της μεγάλης ηλιοφάνειας, η νότια Κρήτη είναι ιδανική για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, ενώ παρόμοιες δυνατότητες έχουν και άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως η Πελοπόννησος και τα Δωδεκάνησα», προσθέτει ο διακεκριμένος καθηγητής.

«Η προσπάθεια για την αδειοδότηση του έργου έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια. Η τοπική κοινωνία το αποδέχθηκε από την πρώτη στιγμή. Αποτελεί ευχής έργον για τον τόπο μας αλλά νομίζω και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που εισάγεται αυτή η τεχνολογία. Οταν τελειώσει η κατασκευή του, μεταξύ άλλων, ο δήμος Σητείας θα έχει αποκτήσει ένα καινούργιο αξιοθέατο», λέει ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης, ο οποίος κάνει λόγο για μεγάλη οικονομική ανάσα στα οικονομικά του δήμου, λόγω των τεράστιων ανταποδοτικών οφελών που θα έχει το πάρκο. Υπολογίζεται πως μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί η εγκατάσταση της ηλιοθερμικής ενέργειας, τα δημοτικά έσοδα θα φτάσουν τουλάχιστον τα 750.000 ευρώ τον χρόνο.

real.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!