ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Πιθανότητες 50% να βρεθεί φυσικό αέριο νότια της Κρήτης. Συνέντευξη Η. Κονοφάγου

"Εάν η μελέτη μας δεν ήταν αξιόπιστη, δεν θα τη χρησιμοποιούσε η Deutsche Bank», τονίζει  ο Ηλίας Κονοφάγος, εκ των συντακτών της περίφημης έκθεσης για τα πιθανά κοιτάσματα της Κρήτης.

Η έκθεση, που γνωστοποιήθηκε στον πρωθυπουργό, Ανι. Σαμαρά, αποτέλεσε τη βάση ώστε η γερμανική τράπεζα να κάνει την περίφημη ανάλυση για τα πιθανά μελλοντικά έσοδα της χώρας μας από το φυσικό αέριο.

Ο κ. Κονοφάγος τονίζει ότι η μέθοδος υπολογισμού είναι η ίδια με εκείνη που χρησιμοποιούν χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ για να εκτιμήσουν τα μεγέθη των κοιτασμάτων της Αρκτικής. Βάσει αυτής της μεθόδου, η Ελλάδα έχει 50% πιθανότητες να εντοπίσει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 2,4 τρισ. κυβικών μέτρων, υποστηρίζει ο κ. Κονοφάγος.
Δείτε τη Συνέντευξη του κ. Κονοφάγου στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" και στον Χάρη Φλουδόπουλο
Είστε ένας από τους τρεις συντάκτες που βρίσκονται πίσω από την περίφημη μελέτη που χρησιμοποιήθηκε από την Deutsche Bank για την εκτίμηση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κρήτης. Τι ακριβώς λέγατε εσείς και τι λέει η έκθεση της τράπεζας;
Κατ΄ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι τα διαθέσιμα επίσημα επιστημονικά στοιχεία της περιοχής της Κρήτης είναι πολύ λίγα, ενώ, αντίθετα, οι ανεπίσημες σεισμικές καταγραφές είναι άφθονες και είναι διαθέσιμες στη διεθνή αγορά. Εμείς, λαμβάνοντας υπόψη τα ήδη δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα, με τη βοήθεια ίου κέντρου γεωλογικών μελετών του Καναδά αλλά και των στατιστικών δεδομένων του γαλλικού ινστιτούτου BEICIP, προχωρήσαμε σε κατ΄ αναλογία εκτιμήσεις πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου για την περιοχή νότια της Κρήτης. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα να εντοπίσουμε 2,4 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Από την πλευρά της, η Deutsche Bank δεν εξέτασε τις πιθανότητες να βρούμε αυτά τα κοιτάσματα, αλλά, εάν τα βρούμε, τι χρήματα αντιπροσωπεύουν καθαρά για το Δημόσιο.
Πρέπει να σας πω ότι η Deutsche Bank χρηματοδοτεί 100 εταιρείες πετρελαίων, μεταξύ των οποίων και την ExxonMobil. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν θα προχωρούσε σε ανάλυση της μελέτης μας εάν δεν τη θεωρούσε αξιόπιστη. Κατανοεί ότι πρόκειται για στατιστική εκτιμητική μελέτη, στην οποία επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να είμαστε και τυχεροί για να βρούμε τα κοιτάσματά μας. Πόσο τυχεροί; Έχουμε 50% πιθανότητες να βρούμε φυσικό αέριο, ενώ, εάν είμαστε πιο τυχεροί, εκτός από αέριο, μπορεί να βρούμε και πετρέλαιο, που είναι τέσσερις φορές πιο ακριβό...Έχουμε, δηλαδή, στατιστικά δεδομένα ελπίδων, που στην ουσία μάς λένε ότι πρέπει να ψάξουμε. Τώρα, το εάν θα μας «κάτσει» το 80% ή το 20% είναι θέμα τύχης.
Τι απαντάτε σε αυτούς που θεωρούν ότι η μελέτη σας πάει ένα βήμα πιο μπροστά κα προχωρά σε συμπεράσματα χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση;
Θα απαντήσω ότι έχουν δίκιο όσον αφορά την ακρίβεια των πιθανών αναμενόμενων αποθεμάτων. Το συμπέρασμα, ωστόσο, στη μελέτη μας αναφέρεται ρητά σε πιθανά στατιστικά αποθέματα. Και είναι χρήσιμο αυτό το συμπέρασμα όταν καταρτίζεις μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τα επόμενα 30 χρόνια. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα, από καμία κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι μετρήσεις μας γίνονται με βάση τα συγκριτικά δεδομένα άλλων περιοχών, που μας δίνουν τη στατιστική ελπίδα που δηλώνουμε στην έκθεση. Προσέξτε, το γεγονός ότι οι Νορβηγοί της PGS ήρθαν στην Ελλάδα και είπαν ότι θα προχωρήσουν να κάνουν δωρεάν σεισμικές έρευνες δείχνει ότι υπάρχει προσδοκία και ότι περιμένουν να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από τα ευρήματα των δικών τους ερευνών, τα οποία θα πουληθούν σε εταιρείες.
Μιλάτε, λοιπόν, για στατιστική και όχι για κοιτάσματα, για ένα εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων.
Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από όλους. Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο υπάρχει σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα των χωρών στα κοιτάσματα της Αρκτικής. Τα αποθέματα αυτά υπολογίζεται ότι είναι το 25% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Πώς έγινε αυτή η εκτίμηση χωρίς να υπάρχει ούτε μία γεώτρηση ή σεισμική γραμμή στις περιοχές αυτές; Έγινε κατ΄ αναλογίαν, όπως κάναμε και εμείς σε όλες μας τις παρουσιάσεις. Άρα, ο Βόρειος Πόλος εκτιμήθηκε από χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Δανία με βάση αυτό το σκεπτικό. Καναδάς, Αμερική, Δανία έχουν συμφωνήσει να χαράξουν ΑΟΖ. Οι υπολογισμοί μας, λοιπόν, έγιναν με βάση τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και για τον Βόρειο Πόλο και την Αρκτική.
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ κι εμπρός;
Περνάμε στην πιο δύσκολη φάση: να φέρουμε επενδυτές. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα με την παρούσα νομοθεσία, η οποία θα πρέπει να βελτιωθεί. Η PGS έχει εντοπίσει ότι τα ελληνικά πιθανά κοιτάσματα είναι σε πολύ βαθιά νερά, από 1.000 έως 3.500 μέτρα βάθος. Σε αυτά τα βάθη υπάρχει η τεχνολογία εντοπισμού και εξόρυξης. Ωστόσο, για να έρθουν οι επενδυτές, απαιτείται ελκυστικό νομοθετικό πλαίσιο. Πρέπει να σας πω ότι ο εγνωσμένος καναδικός οίκος Fraser Institute κάνει κάθε χρόνο έρευνα σε όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες για τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Η χώρα μας αξιολογήθηκε στην τελευταία έρευνα στην 93η θέση της κατάταξης επενδυτικού ενδιαφέροντος σε σύνολο 140 χωρών, όταν η Κύπρος βρίσκε-ταί στη 17η θέση.
Πότε μπορούμε να δούμε στην Ελλάδα γεωτρύπανα;
Παρότι ακούγεται ότι αυτό μπορεί να γίνει σε έναν χρόνο, εγώ έχω πολύ μεγάλες αμφιβολίες. Όπως συνέβη και στην Κύπρο, θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου δύο ετών για να χαραχτούν τα οικόπεδα, μετά θα ακολουθήσει ο γύρος παραχωρήσεων, που στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει άλλους 6-8 μήνες. Άρα, φτάνουμε στην τριετία. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν διαδικασίες που θα μπορούσαν να επισπεύσουν χρονικά τη διενέργεια γεωτρήσεων. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να κάνουμε μια διεθνή πρόσκληση σε εταιρείες που πιθανόν ενδιαφέρονται για περιοχές εντός της ΑΟΖ και οι οποίες θα δεσμεύονταν να κάνουν γεωτρήσεις μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον από εταιρείες;
Βεβαίως. Δεν μπορώ να σας πω ποιες. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι είχε γίνει μια αίτηση ήδη από την Delek. Υπάρχουν, όμως, και άλλες εταιρείες.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!