ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Απάντηση Ρεν: Το 2014 αναθεώρηση του τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου μισθού

Αναθεώρηση του τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου μισθού προβλέπεται για το 2014, απαντά ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν σε ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Πουπάκη και Νίκου Χουντή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεν απάντησε τα εξής:
«Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων αποτελεί στόχο της τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο έχει δεσμευτεί να τηρεί η Επιτροπή.
Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι το αποτέλεσμα των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα και της ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης.
Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον καθορισμό του κατώτατου νόμιμου μισθού καθορίζεται ρητά στο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται τώρα σε ισχύ. Ο καθορισμός των διαδικασιών ως προς αυτό επαφίεται στον έλληνα νομοθέτη και στην πρακτική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση.
Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατώτατος νόμιμος μισθός είναι σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ καθώς και με το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, υπό τον όρο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν δεόντως στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
Όσον αφορά τις συμβάσεις της ΔΟΕ, τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες εργασίας.
Το άρθρο 28 του χάρτη προβλέπει ότι "οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα. Σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 1 του Χάρτη επιτρέπονται περιορισμοί των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Χάρτης, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, εφόσον είναι αναγκαίοι και ανταποκρίνονται πραγματικά σε στόχους γενικού ενδιαφέροντος που αναγνωρίζει η Ένωση ή στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων"».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χούντης επισήμανε οτι η τοποθέτηση του κ. Μεργου δεν ήταν καθόλου τυχαία ή τουλάχιστον δεν ήταν ψέματα.
Στο μεταξύ, κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Αν μειωθεί ξανά ο κατώτατος μισθός θα γίνει κοινωνική έκρηξη, είπε στο σταθμό μας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Επίσης, σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε «προκλητικές και απαράδεκτες» τις δηλώσεις του γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Γ. Μέργου, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμιά περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, ανέφερε ότι «τέτοιες τοποθετήσεις όπως του κυρίου Μέργου φανερώνουν ότι ορισμένοι ζουν εκτός τόπου και χρόνου», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι «ακόμη και η υπόνοια μιας τέτοιας πρόθεσης θα επιφέρει την κοινωνική έκρηξη και διάλυση της κοινωνίας και της οικονομίας».

skai.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!