ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Γιατί βάζουμε κεριά πάνω στις τούρτες γενεθλίων ;


Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παραδόσεις στο κόσμο. Η τούρτα γενεθλίων συνοδεύει τον εορτασμό της ολοκλήρωσης ενός επιπλέον έτους ζωής εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Για την ακρίβεια, οι τούρτες γενεθλίων θεωρείται πως είναι εφεύρεση των αρχαίων Ρωμαίων. Αυτό όμως που παραμένει ανεξήγητο, είναι η ύπαρξη των κεριών πάνω σε αυτές.
Για ποιο λόγο τοποθετούμε τα κεριά πάνω στη τούρτα γενεθλίων; Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει δεδομένη απάντηση, υπάρχουν όμως αρκετές εκδοχές που εξηγούν το περίεργο «στολισμό» της εορταστικής τούρτας.
Το πρώτο σενάριο που υποστηρίζουν οι ιστορικοί προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Για να τιμήσουν τη θεά Αρτεμις οι αρχαίοι Ελληνες έκαναν μια ιδιαίτερη τελετή, κατά την οποία έφερναν στο ναό της Αρτέμιδος ένα γλυκό στολισμένο με κεριά. Τα κεριά συμβόλιζαν τα αστέρια και το φεγγάρι, τα οποία συνδέονται με τη θεά του κυνηγιού. Επειδή όμως η Αρτέμιδα θεωρούταν και προστάτιδα των μικρών παιδιών, για να έχουν την εύνοια της, οι αρχαίοι Ελληνες έκαναν αντίστοιχη τελετή και στα γενέθλια των παιδιών τους.
Μια άλλη θεωρία που εξηγεί τη περίεργη αυτή παράδοση, λέει πως ο καπνός που δημιουργείται από το σβήσιμο των κεριών συμβολίζει το πορεία της ευχής που κάνει ο εορτάζοντας προς τον ουρανό, με στόχο να… εισακουστεί. Αρκετοί αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν σε αυτό το συμβολισμό και διατήρησαν τη παράδοση.
Η τρίτη και τελευταία πιθανή εξήγηση, είναι πως το φως των κεριών συμβολίζει το φως της ζωής και προέρχεται από παραδόσεις της Γερμανίας. Βέβαια, αν ισχύει αυτό, τότε πρέπει να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο εορτάζοντας… σβήνει τα κεριά.


http://www.pinews.gr/index.php/giati-vazoume-keria-pano-stis-tourtes-genethlion-mia-anexigiti-paradosi-pou-mas-akolouthi-gia-eones/
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!