ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Τελικά η μπύρα παχαίνει;



Πολύ συχνά όσοι θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους θεωρούν ότι πρέπει να κόψουν τη... μπύρα μαχαίρι…

Ωστόσο, το αγαπημένο ποτό δεν είναι τόσο ένοχο όσο νομίζουμε.

Η μπύρα είναι από τα λίγα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, μικρές ποσότητες ασβεστίου και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η ποσότητα… μετράει

Όλα τα αλκοολούχα ποτά, ακόμη και το κρασί που θεωρείται πιο «αθώο» μπορεί να μας παχύνει και να αποδειχτεί κακό για την υγεία μας. Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο έχει συνδεθεί από πολυάριθμες μελέτες με την προστασία ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων μορφών χρόνιων νοσημάτων. Ερευνητικά δεδομένα επίσης συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση μπίρας με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μείνετε λοιπόν «πιστοί» στις συστάσεις και περιοριστείτε στη 1 μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες και 1-2 για τους άνδρες την ημέρα. Θυμηθείτε πως η ποσότητα αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά και ότι ως μερίδα αλκοόλ ορίζεται το 1 κουτάκι των 330ml.

Τελικά παχαίνει;

Στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου σωματικά τρόπου ζωής, η μπύρα από μόνη της δεν είναι ικανή να σας παχύνει και πόσο μάλλον τοπικά, στην περιοχή της κοιλιάς, όπως συχνά ακούγεται. Όσο και αν οι λάτρεις της dolce vita κατηγορούν αυτό καθεαυτό το αλκοόλ, μάθετε πως κατά πάσα πιθανότητα είναι τα συνοδευτικά δίπλα από τη μπύρα σας που ευθύνονται για το.. παραφουσκωμένο στομάχι!

Ενδεικτικά, αν καταναλώσετε ένα κουτάκι μπίρας των 330ml με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ, τότε οι θερμίδες που θα πάρετε είναι 142.

Αποτελεί αγαπημένο μας ποτό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και πάντα βρίσκει μια θέση στο ψυγείο μας. Η μπύρα, που έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για την παχυσαρκία, αποτελεί ίσως το πιο «υγιεινό» ποτό, καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και ιχνοστοιχείων.

Παγωμένη, σε μεγάλο ποτήρι, με πολύ ή με λιγότερο αφρό, ξανθιά ή μαύρη, πικρή ή γλυκιά, η μπύρα αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις αναπόσπαστο στοιχείο του καθημερινού μας τραπεζιού. Είναι το ποτό, που έχει δεχθεί τα περισσότερα «πυρά» και τις μεγαλύτερες αμφισβητήσεις, όμως η πραγματικότητα είναι, πως αν καταναλώνεται με μέτρο, αποτελεί μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό.

Να την πιεις στο ποτήρι…

Τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το κριθάρι, η μαγιά, τα δημητριακά και το νερό. Πρόκειται για ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά, που ωφελούν τα μέγιστα τον οργανισμό. Η μπύρα στο σύνολό της αποτελεί ίσως το πιο «υγιεινό» ποτό καθώς διαθέτει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα. Αποτελείται κατά 93% από νερό και η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι ιδιαίτερα χαμηλή, όμως ενδέχεται να προκαλέσει μέθη καθώς η κατανάλωσή της σπάνια μένει εντός λογικών ορίων…

Πολύτιμα συστατικά σε κάθε γουλιά

Νιασίνη, ριβοφλαμίνη, πυριδοξίνη, φολικό οξύ και κοβαλαμίνη είναι μερικές μόνο από τις πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συναντάμε στη μπύρα και που προστατεύουν τον οργανισμό από τη θρόμβωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά πέρα από τις βιταμίνες, πολύτιμη είναι και η παρουσία του λυκίσκου, που λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή, έχει αποδειχθεί, πως καταπολεμά ορισμένες μορφές καρκίνου.

Πολύτιμα και απαραίτητα για τον οργανισμό είναι και τα μεταλλικά στοιχεία, που εμπεριέχονται σε ένα ποτήρι μπύρας. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ασβέστιο και μαγνήσιο μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς.

Τέλος, η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της μπύρας, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κριθάρι και στον λυκίσκο, αποτελεί ίσως τον βασικότερο λόγο για την κατανάλωση μπύρας-πέρα από την αξεπέραστη γεύση της.

Η μπύρα παχαίνει: μύθος ή αλήθεια;

Πρόκειται για έναν από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους. Ο λόγος για την παχυντική ιδιότητα της μπύρας, που έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για τα παχάκια που παρατηρούνται στο σώμα μετά από την συχνή κατανάλωσή της.

Η αλήθεια είναι, πως η μπύρα δεν περιέχει καθόλου λίπος και η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με άλλα ποτά, πράγμα που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο, πως η λογική κατανάλωση μπύρας δεν παχαίνει.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ιδιαίτερα δροσιστικό, που είθισται να συνοδεύει πολλές φορές όχι μόνο μια νυχτερινή μας έξοδο αλλά και το γεύμα ή το δείπνο μας, η κατανάλωση της μπύρας, δεν μένει ποτέ εντός «λογικών πλαισίων» και το ένα ποτήρι δεν είναι ποτέ αρκετό… Άρα, η υπερκατανάλωση μπύρας είναι αυτή, που ενδεχομένως προσθέτει περιττά κιλά στον οργανισμό μας και όχι η λογική και εντός ορίων κατανάλωση του ιδιαίτερα ωφέλιμου αυτού ποτού.

Πόση μπύρα πρέπει να καταναλώνουμε;

Η μπύρα μπορεί να διαφέρει σε πολλά σημεία από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, αλλά δεν παύει να αποτελεί και αυτή με τη σειρά της ένα ποτό με αλκοόλ-που απλά διαθέτει και ορισμένα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Καθώς έχει αποδειχθεί, πως η λογική κατανάλωσή της μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό, η μπύρα μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει άλλα ποτά στο διαιτολόγιό μας, αλλά και πάλι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αλκοολούχο ποτό.

Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης δεν υπάρχει καθώς κάθε οργανισμός διαφέρει ως προς τις ανάγκες του με κάποιον άλλο. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση της μπύρας οφείλει να γίνεται με μέτρο και λογική και να μην ξεπερνά τα 1-2 ποτήρια σε ημερήσια βάση ή ανά 1-2 ημέρες.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!